Normal_geld_munt_1_euro

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de leeftijdsgrens van het jeugdloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. Ook wordt het loon voor 18-, 19- en 20-jarigen omhoog getrokken. Uit onderzoek van FNV Jong en De Monitor bleek dat steeds meer afgestudeerde jongeren op werkervaringsplekken volwaardig werk doen voor minder dan het minimumloon. Met de nieuwe regel komt hier verandering in. Dat meldt FNV.

In Nederland verdient een 18-jarige met zo’n 4 euro bruto per uur slechts 45% van het volwassen minimumloon dat geldt vanaf 23 jaar. Door het jeugdloon geleidelijk af te schaffen naar 21 jaar wil het Kabinet gelijk werk eerlijker belonen. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: “FNV Young & United heeft de politiek wakker geschud. Een jaar geleden maakte bijna niemand in Den Haag zich druk om de lage betaling van jongvolwassenen in Nederland. Met het ontstaan van Young & United is een nieuwe generatie jongeren opgestaan die wil knokken voor hun rechten.”

“Deze stap zorgt ervoor dat jongvolwassenen vanaf hun 21e financieel iets meer lucht krijgen”, zegt Yorrick van der Ent van FNV Young & United. “Maar we zijn er nog niet, want uiteindelijk verdienen 18-jarigen ook een echte baan met een volwassen loon.” Op het Meldpunt Stagemisbruik van FNV Jong konden jongeren uitbuiting op werkervaringsplekken melden. Zo zegt 7 op de 10 melders werk te doen dat niet verschilt van het werk dat hun betaalde collega’s verrichten. Ook herkent 9 op de 10 melders geen leeraspect in hun werkervaringsplek, terwijl dit een stage van een arbeidsplaats hoort te onderscheiden. 

© Nationale Onderwijsgids