Normal_vreneli-stadelmaier-wint-joke-smit-prijs-2015

Vreneli Stadelmaier is de winnares van de Joke Smit-prijs 2015, zo maakte de jury vrijdag bekend. Stadelmaier ontving de prijs uit handen van Minister Jet Bussemaker (OCW) tijdens de Grande Finale van KRACHT on Tour in Den Haag. De jury kwam unaniem tot de conclusie dat Vreneli Stadelmaier met een veelheid aan initiatieven een belangrijke bijdrage levert  aan de vrouwenemancipatie in Nederland. De Talentfabriek010 van Mireille van den Berg is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs. Dit meldt Rijksoverheid.

In haar rapport roemt de jury Stadelmaier om haar krachtige en bevlogen persoonlijkheid waarmee ze heel belangrijk is voor het veld van ‘vrouw en werk’. Haar betrokkenheid blijkt uit initiatieven als de SheTalentbank.nl, het presenteren van vrouwennetwerken in AlleVrouwenNetwerken.nl én de dagelijkse nieuwssite SheNews.nl. Ze weet online mogelijkheden optimaal te benutten om een brede groep vrouwen te bereiken. Ook brengt zij het ‘netwerken voor je loopbaan’ bij vrouwen op een effectieve manier onder de aandacht. Als directeur en oprichter van het bedrijf She Consult zet zij zich bovendien in voor coaching en training, outplacement en re-integratie van vrouwen.

Mireille van den Berg, winnares van de Aanmoedigingsprijs, investeert volgens de jury met Talentfabriek010 in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van vrouwen. Zij creëert voor deze vrouwen de mogelijkheid een actieve rol te spelen in de samenleving. Hiermee vergroten de  vrouwen hun kansen op de arbeidsmarkt.

De Joke Smit-prijs staat dit jaar in het teken van economische zelfstandigheid van vrouwen. Meer vrouwen die economisch op eigen benen kunnen staan is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Minister Bussemaker startte daarom vorig jaar met KRACHT on Tour, een reeks regionale bijeenkomsten, waarmee ze het thema financiële zelfstandigheid van vrouwen op de agenda zette en organisaties (onder andere bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeenten en vrouwenorganisaties) aanspreekt op hun rol en verantwoordelijkheid. Met de tour wil Bussemaker vrouwen, mannen en werkgevers bewuster maken van het belang van financiële zelfstandigheid.

© Nationale Onderwijsgids