Normal_werk_werken_werkzoekende_baan_ontslag

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in het eerste kwartaal van dit jaar met 9.000 toegenomen tot 443.000. De stijging deed zich voor in alle leeftijdsgroepen. De toename in het eerste kwartaal van 2015 was iets groter dan in het laatste kwartaal van 2014. Dit houdt onder andere verband met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met de Participatiewet komen alleen jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn nog in aanmerking voor een Wajong-uitkering. De andere jonggehandicapten hebben recht op bijstand, als zij voldoen aan de voorwaarden. De invoering van de Participatiewet zorgt voor een extra stroom (gehandicapte) jongeren naar de bijstand. Het is nog niet bekend hoe groot deze groep is.

Dat het aantal personen met bijstand in het eerste kwartaal van 2015 verder is gestegen laat zien dat het herstel van arbeidsmarkt nog niet duidelijk zichtbaar is in de bijstand. Mensen in de bijstand vinden vaak door hun grotere afstand tot de arbeidsmarkt doorgaans minder snel een baan dan andere werkzoekenden.

Van de personen die drie jaar of langer in de bijstand zaten ontving bijna 30 procent ondersteuning bij re-integratie. Deze bestaat uit voorzieningen die door gemeenten worden aangeboden om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het gaat dan om een loonkostensubsidie, participatieplaats (werk met behoud van uitkering), scholing en training. Het aandeel van de bijstandsgerechtigden met re-integratieondersteuning neemt af naarmate men langer in de bijstand zit. Van degenen met tien jaar of langer bijstand heeft een vijfde een vorm van re-integratieondersteuning.

© Nationale Onderwijsgids