Normal_rutte

CNV Jongeren is verontwaardigd over de uitspraak van minister-president Mark Rutte, hij zei dat hij niets kan doen aan discriminatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid onder met name jongeren met een migranten achtergrond zou heel hoog zijn. Hoewel de prestaties van deze jongeren zou zijn toegenomen in het onderwijs, zijn er meer migrantenjongeren werkloos dan autochtone jongeren. Dit meldt Metronieuws.

De jongerenbond is verbaasd over de uitspraken van Rutte, aangezien juist de overheid iets aan de hoge werkloosheid onder migrantenjongeren kan doen. “Blijkbaar is Rutte premier van iedereen, behalve van Mohammed”, aldus voorzitter van CNV Jongeren, Michiel Hietkamp. Uit cijfers zou blijken dat 25,6 procent van de jongeren tot 25 jaar werkloos zijn. Bij autochtone jongeren ligt dit percentage veel lager, namelijk 8,6 procent.

Migrantenjongeren zouden zich nu moeten invechten op de arbeidsmarkt. De verbeterde prestaties van deze jongeren in het onderwijs, zouden zich nu te weinig vertalen naar de arbeidsmarkt. “Nu investeren in migrantenjongeren brengt ze dichter bij de maatschappij. Dat is winst voor iedereen”, benadrukt Hietkamp. CNV Jongeren wil verplichte reacties op sollicitaties. Volgens de voorzitter verdienen jongeren te weten waarom ze niet worden aangenomen. Werkgevers zouden met gegronde redenen moeten komen waarom ze sollicitanten niet aannemen. Op deze manier zouden de migrantenjongeren zich kunnen verbeteren op bijvoorbeeld taal wanneer dat nodig is. 

© Nationale Onderwijsgids