Normal_jeroen-dijsselbloem-008

(Novum) - Het kabinet gaat in 2014 zes miljard extra bezuinigen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag laten weten. Het kabinet gaat ervan uit dat de Europese Commissie dat voldoende vindt, ook als het begrotingstekort volgend jaar alsnog boven de drie procent uitkomt.

Eurocommissaris Olli Rehn liet vorige week tijdens een bezoek aan Nederland doorschemeren dat als de economische groei tegenvalt, hij mogelijk een oogje dichtknijpt als het begrotingstekort boven de grens van drie procent uitkomt. Hij stelde hierbij wel als voorwaarde dat het kabinet doorgaat met structurele hervormingen om de overheidsfinanciën in 2014 op orde te brengen.

Dijsselbloem schrijft in zijn brief dat de invulling van het pakket nog overeen moet worden gekomen. De eerder voorgestelde nullijn in de zorg, die een miljard zou opleveren, is in ieder geval van de baan. Daar zal dus een alternatief voor moeten worden gezocht. Voor wat betreft de lastenverzwaringen, die zoals premier Mark Rutte (VVD) vrijdag aankondigde ongeveer een derde van het totaal zullen zijn, wordt gekeken naar manieren om het belastingstelsel te 'vergroenen'.

Het kabinet heeft de afgelopen maanden steeds gezegd pas in augustus op basis van de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) een besluit te nemen over de omvang van het pakket en over hoe de bezuinigingen en lastenverzwaringen ingevuld moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) bezwoer steevast dat Nederland niet bezuinigt om Brussel een plezier te doen, maar omwille van een gezonde financiële huishouding. Nu wijst het kabinet toch naar Brussel.

Op basis van de laatste CPB-ramingen komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,7 procent, wat zou betekenen dat zeven miljard moet worden bezuinigd om op drie procent uit te komen. Dat is een miljard meer het bedrag dat Rehn noemde. Het respijt dat Rehn lijkt te geven en het bedrag van zes miljard dat hij daarbij noemde komt kabinet dus niet slecht uit.

De verkennende gesprekken die Dijsselbloem met oppositiepartijen heeft gevoerd over het samenstellen van een pakket aan bezuinigingen hebben vooralsnog niets opgeleverd. Wel zet Dijsselbloem de gesprekken met fracties voort, zo schrijft hij.