Opleidingsfonds Wijkverpleging van Zorgverzekeraars Nederland van start

ActiZ, Zorgthuis.nl en Zorgverzekeraars Nederland zijn het Opleidingsfonds Wijkverpleging gestart. De kosten die werkgevers maken voor de opleiding van leerling-werknemers worden daaruit vergoed. Als onderdeel van het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging is het fonds in het leven geroepen. De partijen hopen hiermee dat er op een andere manier opgeleid gaat worden in de wijkverpleging. Dat meldt ICT&Health.  

Zorgaanbieders met leerlingen in de wijkverpleging kunnen bij het opleidingsfonds een aanvraag indienen. Er is door zorgverzekeraars eenmalig zestig miljoen euro beschikbaar gesteld.

Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging 

Het is de bedoeling dat het fonds blijft bestaan in 2025. Het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging geeft daar in het eerste kwartaal van 2024 uitsluitsel over. Het doel van het fonds is om de werkgeverskosten die werkgevers in 2024 maken voor het opleiden van leerlingen in de wijkverpleging te vergoeden.

Het gaat daarbij om BBL-leerlingen (mbo-niveau 2, 3 IG en 4), Hbo-V Duaal leerlingen en leerlingen die een opleiding volgen om een OCW-erkend mbo-certificaat te behalen.

Actief in de wijkverpleging 

Het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging is begin 2023 opgericht. Het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024 komt uit dat akkoord. Zorgaanbieders die een erkend SBB-leerbedrijf zijn en actief zijn in de wijkverpleging kunnen via de website een aanvraag indienen. Het fonds staat open van 1 januari tot en met 15 februari 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk