Verhaal over fraudebestrijding door DUO zorgt voor ongeruste Kamerleden

Het verhaal dat DUO studenten met een migratieachtergrond veel vaker beschuldigt van fraude met de studiefinanciering, leidt ook in de Tweede Kamer tot verontruste reacties. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf liet eerder al weten het onderzoek van Investico en NOS op 3 "zeer serieus" te nemen.

Volt-parlementariër Marieke Koekkoek spreekt van "het zoveelste voorbeeld van een discriminerend algoritme, en de zoveelste reden waarom een verplicht algoritmeregister noodzakelijk is". Wat Stephan van Baarle (DENK) betreft wordt het betreffende algoritme "per direct" niet meer gebruikt. Ook wil hij een extern onderzoek naar het fraudebeleid bij DUO.

Weinig begrip van algoritmes 

SP'er Peter Kwint kan zich niet voorstellen dat DUO niet op de hoogte was van de oververtegenwoordiging van studenten met een migratieachtergrond in de gevoerde rechtszaken. Die bewering lijkt hem "echt volstrekt onhoudbaar". Kwint stelt verder vast dat DUO kennelijk weinig begrijpt van algoritmes en noemt dat "bepaald niet geruststellend".

'Op orde voor alle studenten' 

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan laat weten dat zij "geschrokken" is en vindt het goed dat haar partijgenoot Dijkgraaf "hiermee aan de slag gaat". Wat haar betreft moeten de werkwijze en de controle door DUO "op orde zijn voor alle studenten".

Door: ANP