Twee pop-up vaccinatielocaties op Leidse onderwijsinstellingen

Op donderdag 11 mei opent GGD Hollands Midden twee HPV-vaccinatielocaties: eentje op de Hogeschool Leiden en een in studentencentrum Plexus van de Universiteit Leiden. Studenten en niet-studenten tussen de 19 en 27 jaar kunnen er een gratis HPV-vaccinatie halen. Dit meldt Sleutelstad. 

HPV, ofwel het humaan papillomavirus, is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen – man én vrouw - ooit mee geïnfecteerd raakt. Je krijgt HPV via diverse seksuele handelingen Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan is het mogelijk dat er (een voorstadium van) kanker ontstaat. Er zijn meer dan honderd verschillende typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Gratis in 2023

De HPV-vaccinatie is alleen in 2023 nog gratis voor mensen die geboren zijn van 1996 tot en met 2003. Door zoveel mogelijk locaties te openen, hopen de GGD’en veel mensen te kunnen bereiken. Op de Hogeschool Leiden is de vaccinatielocatie geopend tot en met 29 juni en GGD houdt de locatie in het studentencentrum tot en met 22 juni geopend.

Volgens GGD-manager vaccinatie Margreet Beekman begint de tijd te dringen. “De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken met minimaal vijf maanden ertussen. Wie vóór de zomervakantie de eerste prik haalt, kan dit jaar de tweede prik ook nog gratis krijgen. Na 2023 zijn de kosten voor HPV-vaccinatie voor deze groep voor eigen rekening.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky