Tweede Kamer komt terug van reces en debatteert over corona-ontwikkelingen

Het aantal coronabesmettingen loopt hard op. De Kamer komt daarom terug van reces en bespreekt haar zorgen met premier Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid) en minister Van Ark (Medische Zorg). Dit meldt de Tweede Kamer.

Hebben we de bestrijding van het coronavirus nog in de hand? Of is het kabinet de controle kwijt? Die vraag staat centraal in het debat over het oplopende aantal besmettingen. Een tweede besmettingsgolf moet zo veel mogelijk worden tegengegaan - daarover is iedereen het wel eens. Want, zoals Van Ark stelt: de mensen in de zorg hebben snoeihard gewerkt en moeten bij kunnen komen van de eerste golf.
 
(…)
 

Studenten

Afgelopen week maakte het kabinet bekend dat studentenverenigingen geen introductieweken mogen organiseren. Dit terwijl een aantal verenigingen heel goede protocollen heeft bedacht, merkt Dik (ChristenUnie) op. Zij wil daarom dat de maatregelen voor studentenverenigingen gelijk worden getrokken met die voor sport- en studieverenigingen, mits dat verantwoord kan.
 
Het kabinet ontneemt jongeren allerlei vrijheden zonder solide onderbouwing, stelt Van Haga. Studenten mogen wel samen douchen, zoenen of in de kroeg zitten, maar krijgen geen fysiek onderwijs. Inconsequent, vindt Van Haga: hoeveel coronadoden gaat dat nou werkelijk schelen?
 
Rutte wil een "stapeling van bewegingen" voorkomen door de introductieweken aan banden te leggen. Jongeren komen immers uit het hele land naar de studentensteden en zijn net zo besmettelijk als anderen, als ze corona hebben. Wel belooft de premier in overleg met de veiligheidsregio's te bekijken hoe verenigingen iets meer lucht kunnen krijgen voor een introductie onder veilige voorwaarden.
 
De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de ingediende moties. Over vier moties zal op een later moment opnieuw worden gestemd omdat de stemmen staken.