Grootste gedeelte studenten en bijbaners heeft alweer een nieuwe baan

Mensen met een baan blijven vanwege de coronacrisis zitten waar ze zitten en solliciteren niet. Nog maar 6,6 procent van de mensen in loondienst zoeken op dit moment actief naar een baan. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2020 is dat 28 procent minder. Het aanbod dat toenam sinds het begin van de crisis kwam vooral van studenten, bijbaners en jongeren onder de 30. Dit meldt Intelligence Group.

Van deze groep heeft het grootste gedeelte na 10 weken crisis inmiddels een nieuwe baan gevonden of is weer meer uren aan het maken in de oude baan en derhalve niet of minder actief op de arbeidsmarkt. Zij hebben de openstaande en extra banen in onder andere supermarkten, thuisbezorgdiensten, distributiecentra en detailhandel ingevuld. 
 
Een bijwerking van het afnemende aanbod, dat parallel loopt met het verlies aan vacatures in de laatste 10 weken, is dat de arbeidsmarkt op veel plekken krap blijft. Vanzelfsprekend zijn hierin grote verschillen per beroepsgroep, sector en regio.
 
De totale arbeidsmarktactiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking, alle mensen die actief op zoek zijn naar een baan, ligt nu op 10,8 procent. Dat is het laagste punt sinds 2011, aldus Intelligence Group.
 

Interessante dynamiek en lichtpunten

De arbeidsmarkt laat tijdens de ontwikkelingen in de coronacrisis een dynamiek zien: de explosieve groei in arbeidsmarktactiviteit en baanwisselingen bij scholieren en studenten aan het begin van de crisis tot aan de beweging richting ‘normalisatie’ in de meest recente weken van de crisis.   
 

Schoolverlaters

“Het is niet uitgesloten dat deze zomer zich een bijzonder fenomeen voordoet, namelijk dat het spook van massale ontslagen in september/oktober boven de markt hangt, met name bij jongeren en schoolverlaters en later bij reorganisaties bij oudere werknemers. En tegelijkertijd dat werkgevers deze zomer -zeker bij lekker weer- een mogelijk tekort aan personeel zullen ervaren. Een klein lichtpuntje is de verwachting dat het actieve aanbod van werknemers in de komende weken weer licht zal stijgen,” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.
 
Door: Nationale Onderwijsgids