Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

De Hanzehogeschool in Groningen, Fontys in Eindhoven en Hogeschool van Amsterdam hebben een opleiding tot ervaringsdeskundige in de ggz. Studenten leren hier onder meer hoe zij anderen kunnen ondersteunen in hun herstel en wat de rol van ervaringsdeskundigen is in de ggz en het welzijnswerk. Dit meldt Volkskrant.

Voorheen hadden ervaringsdeskundigen met een cursus of of mbo-opleiding voldoende educatieve bagage. Veel ggz-instellingen willen nu echter dat hun ervaringsdeskundigen hbo-opgeleid zijn, zodat zij hun uren vanaf volgend jaar kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Per 1 januari van dat jaar is de ervaringsdeskundige een officieel beroep met reguliere tarieven.

In Amsterdam is de hbo-opleiding ervaringsdeskundigheid sinds dit schooljaar van start gegaan. “Tien grote ggz-instellingen vroegen ons of wij deze opleiding wilden opzetten. Studenten leren hier onder meer hoe zij anderen kunnen ondersteunen in hun herstel en wat de rol van ervaringsdeskundigen is in de ggz en het welzijnswerk”, legt opleidingsmanager Samme Grünfeld van de Hogeschool van Amsterdam uit.

Door: Nationale Onderwijsgids