Normal_rss_entry-176181

De 18-jarige Mitchell O. is donderdag veroordeeld tot een maand jeugddetentie, omdat hij op YouTube had geschreven dat hij bezig was met de voorbereiding van een 'school shooting'.

De FBI tipte de Nederlandse politie twee keer over de activiteiten van O. op internet. Toen waarschuwingen niet bleken te helpen, pakte de politie hem in december op. O. had volgens justitie een duidelijke fascinatie voor geweld. O. heeft verklaard dat de tekst over het plannen van een 'school shooting' slechts een grap was. De rechtbank zag de humor er niet van in en veroordeelde hem voor poging tot bedreiging.

De rechtbank noemt de tekst ''zeer bedreigend" en vindt dat O. had moeten inzien dat deze tot grote onrust had kunnen leiden. ''Elke school, iedere leerling en iedere docent kan zich hierdoor aangesproken voelen'', aldus de rechter. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat scholieren of docenten de tekst ook daadwerkelijk hebben opgemerkt, is er geen sprake van een bedreiging, maar van een poging.

Het Openbaar Ministerie had 180 dagen jeugddetentie geëist, waarvan ongeveer de helft voorwaardelijk. O. heeft circa honderd dagen in voorarrest gezeten, is inmiddels weer vrij en hoeft niet terug de cel in. Het aantal te veel, in voorarrest uitgezeten dagen is voor zijn rekening.

Door: ANP