Normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Een vrouwelijke studente met een Marokkaanse of Turkse achtergrond die voortijdig het hbo verlaat, wordt vaker gedwongen te trouwen met een partner die laaggeschoold is en nog niet zo lang in Nederland woont. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Maurice Crul, hoogleraar diversiteit en onderwijs aan de Vrije Universiteit, deed onderzoek naar school- en loopbaancarrières van Turkse en Marokkaanse jongeren. Zijn onderzoek verscheen vorige week. Hij wil met het onderzoek aantonen dat kleine verschillen aan het begin van de schoolcarrière steeds meer invloed hebben gedurende de schoolperiode van een kind.

Weerbaarder

Dit effect is het duidelijkst zichtbaar voor meisjes. Als zij succesvol zijn op de basisschool en vervolgens kunnen instromen in de havo en het vwo, dan heeft dat effect op hun verdere kansen in het onderwijs. Succes op het hbo of de universiteit stelt hen in staat om het huwelijk uit te stellen. Als zij na het afstuderen oud genoeg zijn, zijn ze ook weerbaarder om hun eigen huwelijkspartner te kiezen. Deze partner is vaker hoger opgeleid en is ook vaker in Nederland geboren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids