Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Sinds de invoering van het leenstelsel lenen studenten meer geld van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor zitten ze na hun studietijd soms met een schuld van tienduizenden euro’s. De Groninger Studentenbond maakt zich zorgen om het aantal studenten dat een dergelijke studieschuld aangaat. Dit meldt RTV Noord.

In vijf jaar tijd is het aantal studenten dat met een studieschuld kampt gestegen van 48 procent naar 73 procent. Voorzitter Sjoerd Kalisvaart van de Groningse studentenbond vindt dat niet zo gek. “De gemiddelde maandlasten liggen zo rond de 870 euro, en het maximale bedrag dat je kan lenen, ligt zo rond de 900 euro.”
 
GUit een vragenlijst van Follow the Money onder ruim 700 studenten blijkt echter dat studenten zich niet druk maken om het terugbetalen van de schuld. Ze denken liever niet aan hun schulden en proberen het te relativeren met humor. Ook zijn ze niet goed op de hoogte van alle regeltjes. 
 
De Groninger Studentenbond is bezorgd over het aantal studenten dat een studieschuld oploopt door te lenen. “Wij blijven benadrukken dat lenen echt niet heel goed is”, zegt voorzitter Sjoerd Kalisvaart. Hij stelt daarom voor om armlastige studenten een hogere aanvullende beurs te geven en de studentenreisproduct te laten bestaan. Ook probeert de studentenbond zo veel mogelijk informatie te geven over het leenstelstel.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids