Toneelacademie Maastricht, foto: Kleon3 Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Toneelacademie Maastricht was al in 2005 op de hoogte gebracht van ongewenst gedrag door een docent van de school. Dat zou blijken uit correspondentie, in het bezit van de Volkskrant, tussen de school en een psycholoog die gesprekken met studenten had gehad, zo meldt de krant.

Vorig jaar november besloot Zuyd Hogeschool, waartoe de toneelacademie behoort, een onderzoek in te stellen omdat er signalen waren van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een docent. De beschuldigingen volgden op de stroom van verhalen in de hele wereld over seksuele intimidatie, misbruik en ongewenst gedrag die naar buiten kwamen onder de noemer #MeToo.

Nu zou blijken dat het college van bestuur al in 2005 op de hoogte was gebracht van een cultuur van grensoverschrijdend gedrag en intimidatie op school. Gezondheidszorgpsycholoog Ton van Keulen stuurde toen een rapportage naar het bestuur met klachten van studenten. Een half jaar later stuurde Van Keulen daar nog een brief achteraan waarin hij ervoor pleitte om de afhandeling niet door docenten en directieleden te laten uitvoeren omdat zij deel zouden uitmaken van de genoemde intimidatiecultuur.

Volgens toenmalig directeur Leo Swinkels heeft de school destijds "maatregelen genomen die pasten bij de aard van deze signalen" maar nu er nieuwe meldingen zijn binnengekomen "lijken de eerder genomen maatregelen niet afdoende te zijn geweest". Uit het onderzoek moet nu blijken of dat het geval is, aldus Swinkels.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids