Hanzehogeschool en Provincie Drenthe helpen huishoudens energie besparen

Het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society van de Hanzehogeschool Groningen heeft een subsidie van 128.500 euro gekregen van de provincie Drenthe. Dit geld moet het lectoraat gebruiken om gedurende twee jaar tienduizend huishoudens te helpen met het besparen van energie. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Wim Elving en Carina Wiekens, de twee betrokken lectoren, zijn blij met deze stap. “Vrijwel iedereen wil graag een duurzame samenleving, alleen de inzichten in hoe die samenleving er precies uit moet zien en hoe we dat moeten bereiken, verschillen. Deze subsidie stelt ons in staat om een grote groep inwoners bij de energietransitie te betrekken en samen uit te zoeken hoe we een provincie als Drenthe kunnen verduurzamen.”
De provincie had de hogeschool in 2015 al gevraagd om te onderzoeken hoe de energietransitie in Drenthe versneld kon worden. Één van de acties die de studenten en onderzoekers hebben ontwikkeld, is de zogeheten ‘Speur de Energieslurper’. Hierbij worden bewoners gestimuleerd om in hun huis op zoek te gaan naar hun grootste energieverbruiker. De resultaten worden vervolgens bij elkaar gelegd, zodat de onderzoekers mogelijkheden kunnen ontdekken om energie te besparen.

Deze actie werd getest in vier Drentse dorpen, en werd zeer goed ontvangen. Ook de provincie, Hanzehogeschool en enkele praktijkpartners waren enthousiast, wat er toe leidde dat de actie beschikbaarheid werd gesteld voor hun eigen personeel. Nu wil de provincie Drenthe de actie verder uitbreiden voor een nog grotere groep inwoners.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids