Logo_download

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet samen met FNV Jong, FNV Senioren en de Woonbond een oproep tot sancties tegen huisjesmelkers middels een brief aan minister Kajsa Ollongren van Wonen. Samen signaleren zij dat verhuurders met de huidige wetgeving vrij spel krijgen om misbruik te maken van huurders. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: “Het is bizar dat huisjesmelkers ongestraft huurders kunnen uitbuiten. Vandaag vragen wij aan de minister om deze oproep over te nemen en met voorstellen te komen om huisjesmelkers aan te pakken.” Dit meldt de LSVb.

Vandaag is het wetgevingsoverleg van Wonen en Rijksdienst waar ook de aanpak van malafide pandjesbazen geagendeerd staat. Door de brief willen de vakbonden en de Woonbond duidelijk maken dat meer sancties tegen huisjesmelkers echt nodig zijn om de huurmarkt weer te laten functioneren. 
 
Jongeren hebben met een groeiend tekort aan woningen te maken. Huisjesmelkers gebruiken het tekort om huren te vragen die ruim boven de wettelijke maximale huur ligt. Een maand geleden stuurden ook de wethouders van studentensteden Minister Ollongren een brandbrief. Marjelle Boorsma van FNV Jong: “De maat is vol. Het chronische tekort aan huisvesting voor jongeren zorgt voor de meest bizarre huurvoorwaarden: onveilig, onzeker en onbetaalbaar. Willen we jongeren een eerlijke start op de arbeidsmarkt geven, dan is het nu de tijd om huisjesmelkers aan te pakken.”
 
De LSVb kwam zaterdag met een plan om meer sancties tegen huisjesmelkers te creëren. In dit plan wordt het voor gemeenten mogelijk om in actie te komen tegen huisbazen die zich niet aan de regels houden. Dit is opgezet samen met de student Max Dijkstra voor wie de maat vol was na een hevig conflict met zijn huisbaas. Volgens de studentenvakbond vormt intimidatie door huisbazen een structureel probleem. 
 
De LSVb wil daarom dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om in te grijpen. Gemeenten zouden steekproefgewijs of met een tip van de Huurcommissie kunnen controleren of een bekende, malafide huisbaas nog steeds te veel huur vraagt. Als een huisbaas een te hoge huur vraagt zou een gemeente een dwangsom of boete op kunnen leggen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids