Normal_geld__euro

Een ex-leraar van Hogeschool Inholland krijgt een schadevergoeding van 115.000 euro van rechtsbijstandsverzekeraar DAS. De advocaten van de verzekeraar zouden de voormalig docent juridisch niet goed hebben geholpen nadat hij ontslagen was door Hogeschool Inholland. Dit melden RTL Nieuws en NU.nl.

De destijd 61-jarige leraar doceerde criminologie aan Hogeschool Inholland. Hij werd door de school ontslagen omdat hij tentamenvragen zou hebben doorgespeeld aan leerlingen. Oorspronkelijk wilde de man een forse vertrekpremie afdwingen, desnoods via de rechter. Maar zijn advocaten overtuigden hem een schikking aan te nemen, wat inhield dat hij recht op ww kreeg en een bovenwettelijke werkloosheidsuitkering van ruim 11.000 euro. 
 
Volgens de rechtbank in Amsterdam was dat een slecht advies: de leraar had er vier jaarsalarissen uit kunnen slepen. De docent claimde dat DAS hem aan zijn lot had overgelaten en de rechtbank gaf hem gelijk. De ex-leraar heeft zijn kansen en mogelijkheden op basis van het advies van DAS niet verantwoord kunnen inschatten. Bovendien verdiepte DAS zich niet in het dossier, en stelde zich onvoldoende kritisch op tegenover de werkgever. 
 
DAS moet nu van de rechter114.929 euro betalen aan de ontslagen leraar, dat is inclusief premies en belasting. Ook moet de verzekeraar ruim 2000 euro aan juridische kosten van de docent betalen.
 
DAS is het niet eens met het vonnis en gaat in hoger beroep volgens een woordvoerder. Een hoger beroep van de docent is ook niet uitgesloten: het bedrag is niet voldoende om de ex-docent helemaal schadeloos te stellen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids