RAAK-award 2017 gaat naar De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool heeft met haar ‘Installaties 2020’-project de RAAK-award 2017 gewonnen. Met hun project wordt onderzocht hoe moderne energie-installaties in gebouwen voorzien kunnen worden door intelligentie en zelfsturing. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Projectleider Laure Itard heeft de cheque ter waarde van tienduizend euro in ontvangst genomen. De prijs werd uitgereikt op het jaarlijkse congres van Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA in Nieuwegein. De deelnemende projecten werden door een jury beoordeeld op onder andere de relevatie van het onderzoek, de kwaliteit van het onderzoek en de toepassing ervan in onderwijs en praktijk.

Het winnende project kijkt op een andere manier naar gebouwen en beschouwt de energie-installatie als menselijke organen. Zodoende kwam Itard uit bij de diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. De hieruit voortvloeiende crossover leverde veel op en hier is de sector ook in meegegaan. Belangrijke actoren in het domein van bouw en installatietechniek zijn vervolgens bij het project betrokken, waardoor het onderzoek en de implementatie van de bevindingen naadloos met elkaar zijn verwezen. De jury was eveneens zeer te spreken over hoe het project doorwerking vindt in het onderwijs.

De tweede prijs is gegaan naar het project ‘Medical Robotics’ van hogescholen Saxion en Avans. De derde prijs ging naar het project ‘Going Eco Going Dutch’ van hogescholen ArtEZ en Saxion. De publieksprijs is uitgereikt aan het project ‘Ketenfinanciering voor het MKB’ van Windesheim.

Het doel van de RAAK-award is het verhogen van de bekendheid en kwaliteit van onderzoek aan hogescholen. Alle projecten die gefinancierd worden door een RAAK-subsidie kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Een vierkoppige jury heeft dit jaar uit 23 inzendingen De Haagse hogeschool aangewezen als winnaar. Naast de cheque zal er een korte film over hun onderzoeksproject worden gemaakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids