Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Na de basisschoolleraren komen nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten in verzet. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie protesteren ze sinds dit weekend tegen de hoge werkdruk en het lerarentekort. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Lerares Frans Kim van Strien richtte VO in Actie op als reactie op het feit dat het lerarentekort totaal geen aandacht krijgt in het nieuwe regeerakkoord. Bovendien vindt ze dat leerkrachten in Nederland veel te veel uren voor de klas staan in verhouding tot de tijd die ze hebben om lessen voor te bereiden en proefwerken na te kijken. Gemiddeld geven de docenten 24 uur per week les, terwijl het Europese gemiddelde op 20 ligt.
 
Docent Burgerschap Patrick Woudstra is één van de oprichters van MBO in Actie en is het met Van Strien eens: “We krijgen als docenten meer taken en uren, maar hebben er geen collega's bij gekregen”. Bovendien vindt hij dat het geld voor het mbo niet eerlijk verdeeld is. 
 
Universiteiten strijden met WO in Actie voor meer geld en minder werkdruk, want het aantal studenten neemt toe. De actiegroep verzamelt daarvoor nu handtekeningen. 
 
Het probleem is dat de nieuwe regering het onderwijsgeld al heeft verdeeld. Toch ziet Jan van de Ven van PO in Actie mogelijkheden. "Als je kijkt naar wat Nederland aan onderwijs uitgeeft, zijn we echt geen koploper. Hoe kan je dan in de lijstjes van beste onderwijslanden bovenaan willen staan? Onze beleidsmakers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.''
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids