Normal_windesheim__zwolle

Hogeschool Windesheim in Zwolle en Flevoland heeft het plan om binnen nu en vijf jaar studenten hun persoonlijke studieroute te laten volgen. In plaats van het opleidingsaanbod wil de hogeschool dat de individuele studiewens centraal wordt gesteld. Dat meldt het AD.

Het plan werd deze week tijdens de opening van het studiejaar bekendgemaakt. De onderwijsinstelling doet dit jaar al een proef met flexibeler onderwijs, waarbij vijftig studenten per vak dat zij volgen betalen in plaats van het vaststaande collegegeld. Daarbij komt nu dus het plan om studenten hun eigen persoonlijke route te laten kiezen. Het doel daarvan is om te voorkomen dat studenten alleen maar voor zogenoemde pretpakketten kiezen. De persoonlijke studieroute moet zowel uitdagend als flexibel zijn, waarbij de studenten bovendien goed begeleid moeten worden door docenten.

Bij de opening van het studiejaar werd bij Windesheim gedebatteerd door studenten, personeel en het bedrijfsleven. Het flexstuderen werd met veel enthousiasme ontvangen. Of de persoonlijke studieroute qua organisatie realiseerbaar is voor 20.000 studenten is echter nog maar de vraag. Ook is het nog niet duidelijk of studenten er de voorkeur aan geven om hun eigen pakket samen te stellen in plaats van een bestaande route. Een medewerker van de hogeschool denkt dat het gros van de studenten er veel belang bij heeft dat er duidelijkheid is. Degenen die zelf willen kiezen, zullen dat waarschijnlijk wel doen.

Of studenten hun studie volgens de traditionele, bestaande route volgen of zelf kiezen, maakt volgens Paul Zevenbergen van de NVAO, de organisatie voor het beoordelen van hbo-opleidingen, niet zo veel uit. “Het een hoeft het ander niet uit te sluiten”, zo stelt hij, “zolang de kwaliteit maar gewaarborgd is.''

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids