Normal_ziekenauto_ambulance

Een groep hbo-studenten Medische Hulpverlening spant rechtszaken aan tegen twee hogescholen die er niet in slagen om de studenten een passende stageplek te bieden. De studenten hebben een BIG-registratie nodig om stage te mogen lopen en het is de hogescholen niet gelukt om de studenten hierin te voorzien. Zij kunnen nu niet afstuderen en lopen studievertraging op. Dit meldt Trouw. 

De opleiding startte in 2010 nadat er een personeelstekort in de ambulancezorg werd voorspeld. Zowel de ambulancesector als het Kenniscentrum Beroepen Arbeidsmarkt (KBA) waren positief over het opzetten van de opleiding. Echter had op dat moment al gedacht moeten worden aan het BIG-register, waarin alle zorgmedewerkers verplicht opgenomen moeten zijn.

Het ontbreken van deze BIG-registratie voor het nieuwe beroep zorgt ervoor dat de studenten geen stageplek kunnen vinden en hun opleiding niet binnen vier jaar kunnen afronden. De studenten stellen dat de betreffende hogescholen betere afspraken hadden moeten maken met het werkveld en dat de vereiste BIG-registratie vooraf geregeld had moeten zijn. Ook moeten hogescholen studenten in staat stellen om binnen vier jaar af te studeren. Dit is niet mogelijk door de studievertraging die is opgelopen door het gesprek aan stageplaatsen.

Hoewel de BIG-registratie de reden is dat er geen stageplekken zijn voor de studenten, is het werkveld ook anders gaan kijken naar de opleiding. Volgens Marian Mens, destijds beleidsmedewerker bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), zijn de studenten erg jong voor het zware werk in de ambulance en missen zij verpleegkundige vaardigheden. Er is volgens Mens een bepaalde ‘maturiteit’ nodig voor het werk en dat hebben de jonge studenten volgens haar niet.

Hogeschool Utrecht is in hoger beroep gegaan nadat het de eerste rechtszaak heeft verloren. De tweede rechtszaak loopt tegen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Studenten van Hogeschool Rotterdam zijn ook in overleg over een mogelijke rechtszaak tegen de school.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids