Normal_image003

Halverwege 2017 opent in Maastricht een Confucius Instituut ter ondersteuning van de vele actieve banden met China in Limburg. In Beijing is donderdag 13 oktober, in aanwezigheid van de onderwijsattaché van de Nederlandse Ambassade, overeenstemming bereikt over de komst van een Confucius Instituut naar Maastricht. Dat meldt Zuyd Hogeschool. 

Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als doel heeft kennis van China, haar taal en cultuur te bevorderen, om daarmee de onderlinge banden tussen landen te versterken, culturele uitwisseling te intensiveren en de wederzijdse handel te bevorderen. Wereldwijd zijn er op dit moment 500 Confucius Instituten. Het Confucius Instituut in Maastricht wordt, naast de vestigingen in Leiden en Groningen, het derde Confucius Instituut in Nederland. Ook zijn er enkele zogenaamde Confucius Classrooms in Nederland, doorgaans verbonden aan middelbare scholen die het keuzevak Chinees aanbieden.

Het Maastrichtse Confucius Instituut haakt aan op reeds bestaande connecties met China binnen Zuyd Hogeschool. Binnen de opleidingen Oriëntaalse Talen en Communicatie en International Business kunnen studenten zich verdiepen in de Chinese taal en de zakelijke relaties met het Verre Oosten. Een studieverblijf bij een van de partneruniversiteiten van Zuyd in China maakt deel uit van hun programma.

In 2015 opende Zuyd al een Expertise Centre China in Chengdu, dat praktijkgerichte maatwerktrainingen aanbiedt op de Chinese markt en dat ook wederzijdse kennis- en informatie-uitwisseling voor onderwijs en bedrijfsleven bevordert. De komst van het Confucius Instituut past tevens binnen het actieve Chinabeleid dat de provincie Limburg al een aantal jaren voert, en stelt de steden zoals Maastricht en Sittard in de gelegenheid hun banden met Chinese steden verder aan te halen.

Het Confucius instituut wordt gevestigd op de locatie van Zuyd aan de Brusselseweg in Maastricht en opent halverwege 2017 haar deuren officieel voor het publiek. Bedrijven en particulieren kunnen er dan terecht voor onder andere workshops, seminars en taalcursussen. Ook wordt er ondersteuning geboden aan bedrijven met interesse in de Chinese markt. Dat gebeurt in samenwerking met regionale partners binnen de overheid of het bedrijfsleven die al banden hebben met China.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids