Logo_logo_keuzegids

Tientallen hbo-opleidingen die dit jaar nog een numerus fixus hanteren, laten die voor komend studiejaar vallen. Dat concludeert de redactie van de Keuzegids Hbo 2017, die vandaag verschijnt. Het gaat niet om een kleine daling: maar liefst 45 procent van de opleidingen die eerder een fixus kenden, stoppen daar komend jaar mee. Dit meldt de Keuzegids.

Deze daling is waarschijnlijk geen toeval. Door een veelbesproken wetswijziging mag er vanaf komend studiejaar bij een numerus fixus niet meer geloot worden. Opleidingen met een beperkt aantal plaatsen moeten hun studenten voortaan zelf selecteren. De aanmelding voor die selectie sluit op 15 januari. Om scholieren de kans te geven zich op de selectie voor te bereiden, moeten de onderwijsinstellingen voortaan al in de zomer hun precieze selectieprocedure bekend maken.

Deze systeemwijziging heeft in het hbo een verrassend effect, aldus de Keuzegids-redactie: het aantal opleidingen met vroege selectie wordt in één keer bijna gehalveerd. Het lijkt er vooral op dat de plicht tot zorgvuldige selectie voor opleidingen veel extra werk betekende, zeker in verhouding tot het vaak maar beperkte capaciteitstekort. Door de numerus fixus te schrappen ontkomt men aan die tijdrovende operatie. In de nieuwe Keuzegids Hbo 2017 staat bij elk vakgebied vermeld welke opleidingen een numerus fixus kennen of om andere redenen mogen selecteren of aanvullende eisen stellen.

Naast de informatie over opleidingsinhoud, toelatingseisen en collegegeld worden in de Keuzegids meer dan 1200 opleidingen per vakgebied met elkaar vergeleken. Bij de grote hogescholen blijkt Avans in Brabant opnieuw het sterkst, met een wat slinkende voorsprong op nummer twee, Windesheim in Zwolle. Bij de middelgrote hogescholen gaat de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) opnieuw aan kop, gevolgd door de groene hogeschool HAS in Den Bosch en Venlo. Zeer hoge scores krijgen vooral een aantal kleine hogescholen.

Bestellen van de Keuzegids kan op www.keuzegids.org.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids