Normal_diederik_stapel

Voormalig hoogleraar Psychogie Diederik Stapel is aangenomen door hogeschool NHTV Breda. De oud-wetenschapper werd in 2011 betrapt op grootschalige onderzoeksfraude. Ondanks enige twijfel bij het college van bestuur van NHTV  is toch besloten Stapel aan te nemen. Het komende jaar zal hij grote onderzoeksprojecten aan de hbo-instelling begeleiden. Dit melden BN DeStem en NOS.

“Natuurlijk hebben wij ons wel even achter de oren gekrabd”, zegt bestuursvoorzitter Hein van Oorschot, “maar hij heeft de kennis waar wij naar op zoek zijn”. Stapel heeft een jaarcontract gekregen bij NHTV. Hij zal lectoren van de hbo-instelling gaan begeleiden bij hun onderzoeksactiviteiten. Van lesgeven of zelf onderzoek uitvoeren zal geen sprake zijn. Van Oorschot is niet bang dat Stapel opnieuw in de fout gaat en wil de voormalige wetenschapper een tweede kans bieden. “Hij heeft het enorm voor zijn kiezen gehad, maar dat is al vijf jaar geleden.”

Stapel werkte als sociaal psycholoog aan de universiteiten van Tilburg, Amsterdam en Groningen. In 2011 kwam aan het licht dat hij jarenlang had gefraudeerd met onderzoeksgegevens. Een onafhankelijke commissie constateerde dat zeker 55 publicaties en tien hoofdstukken uit zijn boeken vervalste informatie bevatten. In 2013 werd hij veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Ook raakte hij een aantal uitkeringen kwijt. Stapel besloot vrijwillig afstand te doen van zijn doctorstitel van de UvA. In 2014 was Stapel kortstondig als docent verbonden aan hogeschool Fontys in Eindhoven. Hij stapte op uit solidariteit met collega Anton Dautzenberg, die door de school werd ontslagen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids