Normal_international_students

Ruim 22 procent van de studenten in het hbo doet ervaring op in het buitenland tijdens hun opleiding. Daarmee scoren de Nederlandse hogescholen hoog vergeleken met andere Europese landen. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Hogescholen naar internationalisering in het hbo. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Buitenlandervaring van zowel studenten als docenten blijkt belangrijk voor hogescholen. De onderwijsinstellingen doen er dan ook veel aan om het studeren en werken in een ander land te stimuleren. Hoewel Nederlandse hogescholen het beter doen dan hogescholen en universiteiten in bijvoorbeeld Duitsland, Zweden en Italië, zijn er nog verbeterpunten. Zo zijn er nog te weinig eerste generatie studenten en studenten met ouders met een lagere sociaaleconomische status die ervaring opdoen in het buitenland. Hogescholen willen daar meer aandacht aan besteden. Ook buitenlandervaring als onderdeel van de professionalisering van docenten staat op de agenda bij veel hogescholen.

Hbo-instellingen investeren met name in beurzenprogramma’s, zoals het Holland Scholarship en het Erasmus+programma, en in taalonderwijs om de internationale mobiliteit van studenten te vergroten. Ook maken hogescholen het makkelijker voor studenten om de keuze voor studeren in het buitenland te maken. Zo zorgen de scholen op verschillende manieren voor informatie over het verblijf in het buitenland. Ook wordt er ruimte gemaakt in het studieprogramma voor een buitenlandervaring zodat studenten zich niet hoeven te laten weerhouden door mogelijke studievertraging.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids