Normal_vluchtelingenkamp_asielzoekers

Op dinsdag 13 september vindt weer een debat plaats in de reeks Peper & Zout, georganiseerd Door Windesheim in Dialoog. In deze editie staan fysieke en mentale grenzen centraal. Hoogleraar Paul Scheffer en historicus Ivo van de Wijdeven zullen de discussie aangaan met de zaal in Regardz Nieuwe Buitensociëteit. Dit meldt hogeschool Windesheim.

Grenzen zijn actueel. Door oorlog, geweld en uitzichtloze omstandigheden worden landen van de EU sinds een aantal jaren opnieuw geconfronteerd met grote groepen vluchtelingen. De EU worstelt met de vraag waar de grens ligt en hoe die bewaakt moet worden. De vraag is: waar ligt de fysieke grens? Is dat de grens van de EU of van elk individueel land? En waar ligt de mentale grens? Hoeveel inlevingsvermogen mag je vragen van inwoners die het gevoel hebben dat ze al tekort worden gedaan? Wanneer is de grens voor samenwerking binnen de EU bereikt?

In deze editie van Peper & Zout zijn Paul Scheffer en Ivo van de Wijdeven te gast. Paul Scheffer is hoogleraar en journalist en schrijver van het essay De vrijheid van de grens, over de Europese vluchtelingencrisis en de verdeeldheid binnen de EU. Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Hij schreef het boek De rafelranden van Europa, waarin de complexe geschiedenis van de Europese grenzen wordt verteld.

Het programma vindt plaats op dinsdag 13 september, vanaf 20.00 uur bij Regardz Nieuwe Buitensociëteit (tegenover het centraal station) in Zwolle en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Het programma wordt ook live uitgezonden via www.windesheimindialoog.nl.

Van 2 tot en met 16 september is er in de buitenruimte van Zwolle een foto-expositie die aansluit bij dit thema. De Spaanse fotograaf Javier Bauluz reisde met vluchtelingen mee en maakte indrukwekkende foto’s van de wanhoop en angst tijdens hun vlucht. Meer informatie is te vinden op www.windesheim.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids