Normal_rechtszaak_hamer_

Een voormalig studente van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Zilla van den Born, heeft plagiaat gepleegd met haar scriptie. Dat heeft de rechtbank bepaald. De studente Grafisch Ontwerp moet haar scriptie offline halen en een rectificatie plaatsen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De fraude van Van den Born kwam aan het licht toen zij in 2014 in het landelijke nieuws kwam met haar scriptie. Haar afstudeerproject, waarbij zij vijf weken lang in Azië zou hebben vertoefd en daar met beelden liet zien hoe makkelijk de werkelijkheid is te manipuleren, trok de aandacht van onder meer RTL Late Night, Q-Music en het Parool. Ook Merel Brugman vond de scriptie opvallend. Twee jaar eerder studeerde zij af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam op “exact hetzelfde concept”.

Brugman schrok erg van haar ontdekking en stapte naar de rechter. Na twee jaar heeft zij gelijk gekregen. Dat Van den Born eenzelfde idee heeft uitgevoerd, valt haar volgens de rechter niet te verwijten. Op een idee alleen rust namelijk geen auteursrecht. De HKU-studente ging wel de fout in met het overnemen van zinnen, inclusief spelfouten, zonder hiervoor toestemming te hebben en zonder hierbij een bronvermelding te zetten. Ook is het Van den Born aan te rekenen dat zij eerder publiekelijk ontkende plagiaat te hebben gepleegd, waardoor Brugman onterecht in een kwaad daglicht kwam te staan.

De rechter noemt de omvang van het plagiaat beperkt, maar legt Van den Born wel een straf op. Haar werk moet ze binnen veertien dagen van internet verwijderen. Ook de school krijgt het verzoek de scriptie uit de bibliotheek te halen. Daarnaast moet de studente een rectificatie publiceren en mag zij niet langer openbaar beweren dat er van plagiaat geen sprake is. Ook moet zij een deel van de proceskosten betalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids