Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Fontys Hogeschool en Dagelijks Leven zijn een unieke samenwerking aangegaan met het Sociaal Innovatie Centrum Oisterwijk (SIC). De komende jaren richt het SIC zich voornamelijk op het uitvoeren van vernieuwende interventies in de zorg en omgang met mensen met dementie. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere partijen, zoals basisscholen, diverse zorgorganisaties, maar ook bijvoorbeeld de individuele mantelzorger. Dat meldt Fontys.

Vanaf februari 2016 hebben studenten HRM en Psychologie van Fontys Hogeschool en deskundigen vanuit zowel Fontys als Dagelijks Leven hard gewerkt om het SIC Oisterwijk handen en voeten te geven. Het SIC is een innovatiecentrum, een laagdrempelig centrum voor ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. Het ligt in het hart van Oisterwijk en biedt zo een toegankelijke plek waar ontmoetingen tot stand komen tussen mensen met dementie en zonder dementie, tussen jong en oud, klein en groot. Verbinding maken tussen verschillende doelgroepen; dat is waar het SIC voor staat.

Zorgmedewerkers kregen een training ‘on the job’ om het thuisgevoel van bewoners te bevorderen en buurtbewoners konden deelnemen aan voorlichtingsavonden. Als klap op de vuurpijl wordt het openingsevent georganiseerd, waar de resultaten van verschillende projecten gepresenteerd en gedeeld worden.

Vandaag vond de aftrap van het openingsevent plaats. Basisscholen waren hierbij uitgenodigd om naar de expositie ‘Geef mensen met dementie een gezicht’ te komen kijken. Mensen met dementie hebben samen met de studenten hun levensverhaal vormgegeven en uitgewerkt tot een aansprekende expositie. De basisschoolleerlingen kregen op een creatieve wijze een kijkje in de wereld van mensen met dementie. Het is een vervolg op de voorlichting die zij hebben gehad vanuit Dementie Coöperatie Oisterwijk. Op donderdag 16 juni wordt SIC officieel geopend. 

© Nationale Onderwijsgids