Logo_9yz4m8n1

Dit najaar opent in Amsterdam-Oost de zesde vestiging van het internationale Abbey Road Institute. Studenten die naar deze muziekschool gaan, behalen een Advanced Diploma in Music Production and Sound Engineering. Er zijn al vestigingen in Berlijn, Parijs, Londen en Australië. Dat meldt Het Parool.

Het instituut komt voort uit de muziekstudio Abbey Road in Londen. Het voltijd lesprogramma dat op de scholen wordt aangeboden, is ontwikkeld door engineers en andere specialisten van de Abbey Road-studio's. Dit programma wordt aangevuld door onderwijsdeskundigen in de praktijk, vertelt manager van de vestiging in Amsterdam Jasper Derksen. Op de school leren de studenten productievaardigheden, de muziekbusiness en sound engineering. “We zoeken mensen die al affiniteit of ervaring met muziek hebben. Het kunnen bespelen van een instrument is niet verplicht, want met een computer kan natuurlijk ook muziek gemaakt worden”, legt Derksen uit.

In het lesprogramma worden onder meer alle kwaliteiten van een muziekproducer of engineer behandeld. Bijvoorbeeld wat is akoestiek? Waarom klink een nummer of beat nog niet goed alsje het op thuisspeakers opneemt? Waarom is het goed om naar een studio te gaan? “Ook als je dat al wel weet, bieden wij kennis en middelen aan die je thuis niet zo eenvoudig kunt bemachtigen. Dan gaat het bijvoorbeeld om engineering, maar ook netwerken”, zegt Derksen. De muziekschool komt in een gebouw waar ook het conservatorium, een dj-opleiding en bedrijven zitten. Hierdoor gaan kruisbestuivingen ontstaan. “Ik denk dat ons diploma in de business straks meer waard is dan een reguliere bachelor”, stelt Derksen.

De eerste open dag is gepland in mei. Aanmelden voor de opleiding is al mogelijk, maar volgens Derksen is aangenomen worden niet eenvoudig. Er worden screenings en interviews gehouden met de geïnteresseerden om die studenten eruit te halen die er echt voor gaan. “Op veel HBO-opleidingen zie je dat studenten de mist in gaan omdat ze eigenlijk niet weten wat ze nu precies willen. Dat willen we voor zijn”, aldus Derksen. 

© Nationale Onderwijsgids