Normal_f1f6f8c5-87d6-43ae-9df2-250bed9a8213

Uit 10.243 inzendingen heeft de derdejaars student Creative Writing, Else Kemps, aan de ArtEZ hogeschool met haar gedicht 'En of het zo door kan gaan' de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen. De student sleept hiermee de hoofdprijs van 10.000 euro binnen. Kemps stond afgelopen week ook al in de finale van het NK Poetry Slam. Dat meldt Stichting Turing Foundation.

De tweede prijs van 5.000 euro werd uitgereikt aan de Vlaamse dichter Geert Viaene en de derde prijs van 2.000 euro ging naar Joyce Willemse uit Veenendaal. Het gedicht van Kemps kenmerkt zich door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Stadsschouwburg Amsterdam vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2016.

Aan de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 3.225 dichters mee, die gezamenlijk 10.243 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Van Gennep gebundeld in 'Een toon die in de stilte zoemt'.

De jury bestond dit jaar uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Maartje Wortel (schrijfster en beeldend kunstenaar), John Jansen van Galen (medewerker Met het Oog op Morgen), Stijn Vranken (dichter-performer) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Een voorjury bestaande uit redacteuren en medewerkers van de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub. De bedoeling van de organisatoren is om poëzie breder onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. Voor de afgelopen zeven edities werden totaal zo'n 75.000 gedichten ingezonden. 

© Nationale Onderwijsgids