Normal_5715747245_a40d504e5c_b

De afgelopen vijf jaar is het aantal studenten met een functiebeperking toegenomen van 6,5 naar 9,4 procent. Echter, de opvang, begeleiding en facilitering gaat maar mondjesmaat vooruit. Dit blijkt uit de Gebruikerstoets Studeren met een Handicap 2015. Dat meldt Handicap + Studie.

Dyslexie, concentratieproblemen en ADHD behoren tot de meest voorkomende functiebeperkingen. De studenten gaven hun oordelen over de manier waarop hun opleiding rekening houdt met hun beperkingen en hen het studeren mogelijk maakt. De studenten geven het hbo het rapportcijfer 6,35 en het universitair onderwijs een 6,4. De waardering voor de rol van de studenten is gestegen. De studenten blijven wel kritisch over de voorzieningen die de opleiding ze biedt om te studeren. Nog lager blijft de waardering voor de voorlichting aan (aanstaande) studenten met een functiebeperking, over de mogelijkheden die er voor hen zijn.

Onder de grote universiteiten scoort de Radboud Universiteit Nijmegen het hoogste. Universiteit Wageningen springt eruit met gunstige waarderingscijfers. De Universiteit van Amsterdam blijkt lager te scoren dan voorheen. Avans Hogeschool en Hogeschool Windesheim scoren bij de hogescholen het beste. Bij de middelgrote hogescholen zijn de NHTV en HZ University de koplopers. De scholen die het allerbeste scoren zijn twee particuliere scholen (TIO en IVA) en de kleine christelijke Driestar en Viaa.

© Nationale Onderwijsgids