Logo_aardbeving_groningen

De Hanzehogeschool Groningen heeft een miljoenenclaim bij de NAM neergelegd. Met dit geld wil de hogeschool al zijn gebouwen aardbevingsbestendig maken. Tot nu toe is 23 miljoen euro geclaimd. De hogeschool heeft laten uitrekenen dat dit bedrag kan oplopen van 60 tot 120 miljoen euro. Dat meldt RTV Noord.

Er heerst nu nog onzekerheid over de bouwnormen voor het aardbevingsgebied. Hierdoor zit er een grote marge in de claim dat de hogeschool bij de NAM heeft neergelegd. Nu worden er nog steeds verschillende bedragen genoemd. In het najaar moet er meer duidelijkheid zijn over de normen.

Volgens de Raad van Bestuur moet de NAM de aardbevingsschade betalen. “Het is aardbevingsschade. Daar is de NAM verantwoordelijk voor. Er is toegezegd dat we de rekeningen kunnen declareren. We gaan ervan uit dat die betaald worden. Zelf hebben we dat geld niet”, zegt vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, Marion van Os.

De Hanzehogeschool heeft vorig jaar al een kleine miljoen euro gestoken in het treffen van veiligheidsmaatregelen in de schoolgebouwen, bijvoorbeeld in de laboratoria zijn kasten en flessen met gevaarlijke stoffen vastgezet. Maar Van Os laat weten dat er ook dit jaar weer extra maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid van de studenten en medewerkers te garanderen. “We zien het als voorinvestering en gaan ook deze bedragen bij de NAM claimen”, aldus Van Os.

De hogeschool is dit studiejaar begonnen met een speciale opleiding 'Aardbevingen en diepe ondergrond'. Deze studie leidt studenten op tot specialisten op het gebied van preventie en gevolgen van aardbevingen.

© Nationale Onderwijsgids