Normal_vlag_belgie

Steeds meer Nederlandse studenten kiezen ervoor om de opleiding tot hbo-verpleegkunde te volgen in België. Het zou voor studenten aantrekkelijk zijn om te studeren in België vanwege het lage collegegeld en de eenvoudige toelating. Dat meldt Skipr. 

In de afgelopen jaren is een stijgende lijn te zien van studenten die een opleiding tot hbo-verpleegkundige volgt bij de zuiderburen, blijkt uit gegevens van de Vlaamse Hogescholenraad. In 2012 studeerden 134 Nederlandse studenten in België, in 2013 steeg dit al naar 159 en in 2014 was het zelfs gestegen naar 242 Nederlanders.

In Vlaanderen is het collegegeld een schrikbarend lager dan in Nederland. Waar Nederlandse studenten maar liefst 1951 euro moeten afrekenen voor een studiejaar hbo-v, betalen de studenten in België slechts 620 euro. Volgend studiejaar wordt het collegegeld in Vlaanderen verhoogt naar 890, waarmee het nog steeds ruim onder het collegegeld van Nederland ligt.

Ook het ontbreken van specifieke toelatingseisen maakt het voor Nederlanders aantrekkelijk om naar België te gaan om te studeren. Sinds 2014 geldt voor bijna alle hbo-opleidingen verpleegkunde in Nederland een numerus fixus (loting). Het hebben van een Belgisch diploma maakt in het werkveld geen verschil, want de Vlaamse diploma's zijn Europees erkend. Afgestudeerden aan een Belgische hogeschool kunnen ook gewoon in Nederland aan de slag. 

© Nationale Onderwijsgids