Pianiste Katia Veekmans speelt concert 'Imagination, music & the brain'

Wat gebeurt er tijdens het spelen in het hoofd van een musicus? Dat laten een internationaal gelauwerde concertpianiste, een klinisch neuropsycholoog en een beeldend kunstenaar de komende weken zien tijdens een bijzondere concertreeks. ‘Imagination, music & the brain’: de verbeelding van de pianist concreet gemaakt. 

Elke voorstelling begint met een visuele presentatie van de klinisch neuropsycholoog: hoe ontstaat vanuit de verbeelding in het brein muziek? Die verbeelding wordt zichtbaar gemaakt door beeldend kunstenaar Charlie Bo Meijering tijdens het concert dat door Katia Veekmans, internationaal gelauwerd concertpianiste, wordt uitgevoerd.

Aanleiding voor de concertreeks was het promotieonderzoek van Katia Veekmans, naast concertpianiste ook docent aan het Conservatorium Maastricht van Hogeschool Zuyd, naar de activatie van haar hersenen tijdens het spelen van een concert. Voor dat onderzoek werden onder meer elektroden op haar hoofd geplaatst. Het onderzoek bracht een van haar studenten, Frank van der Heide, op het idee deze speciale concertreeks te organiseren. Frank van der Heide: “Behalve piano aan het Conservatorium Maastricht studeer ik ook medicijnen aan de Universiteit Maastricht. Het leek me een leuk idee die twee vakgebieden te combineren. Bovendien hopen we door het concreet maken van de verbeelding van een pianiste klassieke muziek toegankelijker te maken voor jongeren.”

Programma en speeldata
Op het programma staan Burlesques opus 3 van Bartok, de duivelse dans van Liszt (Mephisto Waltz no. 1), de Schubert sonate D.784 en de oorlogservaringen van Prokofiev tijdens de Tweede Wereldoorlog (Prokofiev sonate 6).

Speeldata:
23 januari: Concertgebouw Amsterdam
12 februari: Koninklijk Conservatorium Den Haag
13 maart: Conservatorium Maastricht
24 maart: Parkstad Limburg Theater Heerlen
27 maart: Leeuwenberghzaal Utrecht

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.imaginationmusicbrain.nl/agenda/.

© Nationale Onderwijsgids