Minister Bussemaker in gesprek met meisjes over techniek (foto: archief)

Minister Bussemaker van Onderwijs legt vandaag een werkbezoek af aan Hogeschool Saxion in Enschede. Daar zal zij met studenten, docenten en afgestudeerden praten over de positie van vrouwen in de techniek. De hogeschool wil aan Bussemaker duidelijk maken dat het technisch onderwijs voor meisjes in Nederland beter kan. Dit meldt RTV Oost.

Bussemaker zal op hogeschool Saxion de discussie aangaan over de mogelijkheden om meer meisjes te interesseren voor technische opleidingen en beroepen. De school zegt het zelf al beter te doen dan het landelijk gemiddelde. Saxion heeft ruim 6000 studenten in de technieksector. Daarvan is dertig procent vrouw. Landelijk ligt het percentage op 23 procent. Het kan echter nog altijd beter, vindt de hogeschool.

Zo ziet de school nog grote verschillen tussen de technische opleidingen. Meisjes verkiezen meestal opleidingen als biologie en commerciële textielkunde boven de 'harde' techniek zoals informatica en elektrotechniek. Saxion wil het techniekonderwijs beter afstemmen op meisjes en rolmodellen creëren. Ook wil de school getalenteerde meisjes nog nadrukkelijker informeren over hun kansen in de techniek. Daarbij vindt de hbo-instelling dat bedrijven ook hun steentje moeten bijdragen door zich gastvrijer op te stellen tegenover vrouwen. Vrouwen moeten evenveel kans hebben op een promotie als mannen.

Tijdens de zogenoemde 'Kracht on Tour' bezoekt de onderwijsminister in twee jaar tijd zes verschillende regio's in ons land om afspraken te maken over een betere financiële positie van vrouwen. Eerder dit jaar was Bussemaker al in Eindhoven en Roermond en afgelopen september nog in Zwolle. Met haar tournee wil het ministerie meer aandacht vragen voor de kracht en de talenten van vrouwen.

© Nationale Onderwijsgids