Normal_smartphone_2

De Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) heeft een moderne variant bedacht op de traditionele presentielijst. Docenten gaan niet langer een lijstje met namen af. Studenten Journalistiek maken voortaan selfies die ze op Facebook zetten om te tonen dat ze aanwezig waren op college. Dit meldt het AD.

“Ik ben niet zo van de presentielijsten”, zegt docent Karlijn Goossen die met het idee kwam. De zelfportretten hebben een dubbel doel. Niet alleen wordt op een creatieve manier de aanwezigheid van studenten gecontroleerd, de foto's dienen ook als studiemateriaal.

De leerlingen van het vak Mediatheorie moeten hun selfies bij elk college uploaden op de Facebookpagina van de opleiding waarna de portretten uiteindelijk verwerkt worden in een collage. In het laatste college van het blok wordt de collage gebruikt in de les over social media.

De studenten moesten eerst flink lachen om het idee, vertelt Goossen, maar inmiddels staan de eerste selfies al online. Het is nog even afwachten of de selfies een goede vervanger van de ouderwetse presentielijst zijn. “Ik vertrouw op eerlijkheid”, zegt de docent, “maar ik ben ook wel benieuwd”.

© Nationale Onderwijsgids