Normal_alexander_pechtold_democraten_66_d66_politiek

Op woensdag 3 september opent Alexander Pechtold het nieuwe studiejaar van hogeschool Windesheim op de campus in Zwolle. In zijn lezing Nieuwe groei: naar een lerend Nederland geeft Pechtold geeft zijn visie op de toekomst van het hoger beroepsonderwijs. De D66-Fractievoorzitter pleit ervoor oude manieren van onderwijs overboord te gooien om technologische ontwikkelingen bij te benen. 

Hij spreekt in zijn toespraak over een internationale strijd om de grondstof ‘kennis’. Alleen door structureel te kiezen voor onderwijs en innovatie kan Nederland economisch groeien. Pechtold rekent daarbij op het kabinet, maar ook op hogescholen en studenten. Hogescholen zoals Windesheim krijgen een belangrijke rol. Samen met het bedrijfsleven moeten zij zorgen voor een beroepsbevolking die zich constant door ontwikkeld. Dat vraagt om moderne hogescholen, die niet door starre regels vanuit Den Haag worden beperkt in hun ambitie, aldus Pechtold.

Albert Cornelissen, voorzitter van het College van Bestuur licht toe hoe hogeschool Windesheim invulling geeft aan de lerende samenleving en een leven lang leren. Cornelissen vindt dat universiteiten en hogescholen elkaar kunnen aanvullen en versterken. Hij stoort zich aan de onderwijscultuur waarin academisch verward wordt met universitair. Bijvoorbeeld in het debat over leraren die academisch opgeleid moeten zijn. Albert Cornelissen zal zijn kanttekeningen toelichten.

De officiële opening van hogeschool Windesheim is aanstaande woensdag 3 september van 14.30 tot 16.30  op de campus in Zwolle in het auditorium in gebouw C, campus 2-6 in Zwolle. Op 4 september vindt er in Almere een informeel welkomstevenement voor medewerkers en studenten plaats van Windesheim Flevoland.

© Nationale Onderwijsgids