Logo_windesheim

Voor de vierde keer op rij is een scriptie van Windesheimstudenten verkozen tot beste hbo-scriptie van de opleidingen Mobiliteit in Nederland en België. De inmiddels afgestudeerde studenten Martijn Hoogenraad en Gijs van der Kolk hebben met de scriptie ‘Slimmer organiseren, slimmer reizen’ de jaarlijkse prijs voor de beste hbo-scriptie op het gebied van verkeer en vervoer in de wacht gesleept.

De winnende scriptie
De scriptie ‘Slimmer organiseren, slimmer reizen’ biedt een toolbox voor mobiliteitsdeskundigen die werken aan een mobiel en bereikbaar Nederland. Om het instrument te ontwikkelen hebben Hoogenraad en Van der Kolk negentig maatregelen bestudeerd en ingedeeld in groepen. Met de toolbox kan een verkeersexpert de maatregel selecteren die het best bij het betreffende vraagstuk past. Volgens de jury geeft het instrument een indrukwekkend en compleet overzicht van kansrijke middelen om te komen tot gedragsbeïnvloeding in het verkeer. Door de maatregelen op deze manier te ontsluiten kunnen tal van partijen gemakkelijker aan de slag met mobiliteitsmanagement.

De jury
Vier scripties werden genomineerd en tijdens het Nationaal verkeerskundecongres door de studenten gepresenteerd aan een vakjury. De jury bestond dit jaar uit Wim van Tilburg (directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer), Marleen Hovens (CROW), Ton Hendriks (ANWB), Sjoerd Nota (NHL/Jong Verkeerskunde) en Rolf Pieck (Royal Haskoning DHV). In het algemeen concludeerde de jury dat de onderwerpen in de ingediende scripties de breedte van het huidige vak Verkeerskunde illustreerden: van dienstregelingen in het openbaar vervoer tot aan de inzet van sociale media voor gedragsbeïnvloeding.

© Nationale Onderwijsgids