D66, politieke partij, steun sociaal leenstelsel

DEN HAAG - Verschillende oppositiepartijen hebben kritiek geuit op D66 vanwege de onduidelijke houding van de partij met betrekking tot de steun voor het sociaal leenstelsel. Dat meldt Trouw.

De SP, het CDA en de ChristenUnie lieten dat weten tijdens een debat over het sociaal leenstelsel afgelopen dinsdag. Het feit dat D66 niet duidelijk aangeeft of ze steun wil bieden aan de plannen van onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) valt niet in goede aarde bij de oppositiepartijen.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vroeg zich af welke bezuinigingen D66 nou precies nog geschrapt wil zien. Paul van Meenen van D66 liet weten dat de steun van zijn partij verder weg ligt nu er extra bezuinigingen voor het onderwijs bekend zijn gemaakt. "We zijn 500 miljoen stappen verder weg", aldus het Kamerlid.

Toch blijft D66 een slag om de arm houden. Ze willen niet zeggen dat er geen sprake meer kan zijn van steun aan het kabinet, alleen moet er in ruil voor die steun wel worden geïnvesteerd in het onderwijs. De drie oppositiepartijen vinden het kwalijk dat D66 vaag blijft in haar wensen. Zij hebben dan ook samen met de PVV een motie ingediend om minister Bussemaker op te roepen te stoppen met de plannen van het leenstelsel als er voor 1 juli nog steeds geen steun voor bestaat.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem