Technieksector, Hbo-techniek, Bètaonderwijs

AMSTERDAM - Door een flinke reorganisatie van hbo-opleidingen in de technieksector, zullen van de huidige 60 opleidingen slechts 15 tot 20 overblijven. Dat meldt ScienceGuide.

Dit besluit is genomen aan de hand van zowel het advies van de commissie-Van Pernis, waarin de wenselijkheid van het snoeien in het aanbod van hbo-opleidingen techniek wordt beschreven, als van verschillende analyses van het tekort aan bèta-instromers. De versplintering van kleine, gespecialiseerde opleidingen wordt teruggedraaid, waardoor de herkenbaarheid van diploma's weer duidelijk moet zijn voor de arbeidsmarkt en voor studenten zelf.

De hogescholen in Nederland zullen binnenkort samen komen met het plan waarin zij het beknopte aantal duidelijker afgebakende opleidingen bekend zullen maken. Gevraagde kennis en vaardigheden worden daarin helder uiteengezet en er blijft ruimte voor profileringen en het masteraanbod. Door het plan moet de aantrekkelijkheid van techniek-onderwijs weer groeien en tevens moet het schooluitval verminderen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem