OV-kaart, OV-studentenkaart, OV-jaarkaart

AMSTERDAM - Uit navraag van studentenportaal www.mijnstudentenleven.nl bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat dit jaar waarschijnlijk meer studenten dan normaal een boete zullen krijgen, omdat zij gebruik blijven maken van gratis openbaar vervoer, terwijl hun reisrecht is verlopen.

De groei van het aantal boetes is te wijten aan een wijziging in het reisrecht, het recht om gratis te reizen met een OV-studentenkaart, die per 1 januari 2013 is ingegaan. Het reisrecht geldt vanaf deze datum namelijk alleen nog voor de volledige duur van de studie, plus één jaar.

Ondanks de vele informatie die DUO heeft verstrekt over de wijziging van de regeling, denken veel studenten dat het reisrecht geldt voor de volledige duur van de studie, inclusief extra jaren. Daarom blijven zij reizen met de OV-kaart terwijl deze al ongeldig is.

Per halve maand dat de studenten langer gebruik maken van de ongeldige kaart, kunnen zij een boete van 97 euro tegemoetzien. Deze boete loopt flink op, omdat studenten vaak niet weten dat de uiterste datum van de OV-kaart is verlopen. "Studenten krijgen na enkele maanden bericht van de DUO wanneer zij een boete hebben. En dat bericht is direct een acceptgiro", aldus Timen Baart van Mijnstudentenleven.nl.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem