Hacker, beveiliging persoonsgegevens, beveiligingssysteem

AMSTERDAM - Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gewaarschuwd dat zij de persoonsgegevens van hun studenten beter moeten beveiligen. Als dat niet gebeurt, kunnen er sancties volgen. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Ook andere instellingen voor hoger onderwijs in Nederland dienen volgens het CBP alert te zijn op deze beveiliging. De twee gewaarschuwde hogescholen zijn uitgekozen voor controle, omdat er veel signalen van misstanden waren. Zo waren verschillende tentamenuitslagen voor iedereen zichtbaar en werd er onzorgvuldig met e-mailadressen omgesprongen.

De twee hogescholen hebben de problemen inmiddels wel aangepakt, maar volgens het CBP is dit nog niet voldoende. Zo wordt er niet gecontroleerd of iemand onrechtmatig gegevens heeft opgehaald en is het beveiligingssysteem tegen hackers van de Hogeschool Utrecht onvoldoende.

Het CBP wacht in eerste instantie af wat de instellingen met de kritiek gaan doen. "Als de hogescholen de beveiliging niet verbeteren, beraden we ons op verdere stappen. We hebben de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen als we denken dat dat nodig is om de overtreding een halt toe te roepen."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem