Student

AMSTERDAM (Novum) - Een grote meerderheid van tachtig procent van de studenten vindt het afschaffen van hoorcolleges een slecht idee. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder 850 hbo-studenten en studenten aan de universiteit.

Vorige week woensdag stelde hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Jan Derksen in de Volkskrant dat hoorcolleges niet meer van deze tijd zijn. Hij pleit voor online studeren.

Volgens Derksen is de universiteit veel te schools geworden en wordt er nauwelijks geluisterd tijdens hoorcolleges. Studenten zouden in de collegezalen vooral bezig zijn met gapen, eten, internetten en praten. "De universiteit zou moeten aansluiten bij de nieuwe psychologische identiteit van jongeren. Ze zijn individualistisch en narcistisch geworden, mede onder invloed van de technologie. Dat is geen verloedering, maar iets waar je op moet inspelen", zo stelde de hoogleraar.

Uit het onderzoek, dat Eenvandaag samen met de Landelijke Studenten Vakbond hield, zou echter blijken dat studenten veel liever hoorcolleges dan online colleges hebben. Dat komt onder meer omdat als studenten in collegebanken zitten, ze vragen kunnen stellen. Daarbij denken studenten dat het kijken naar colleges vanachter een computer veel meer discipline vergt.