Spreekbeurt onderwerpen

Een spreekbeurt is voor de één een fluitje van een cent, omdat hij of zij het leuk vindt om voor een publiek te spreken. Een ander vindt het maar niks en ziet altijd op tegen het moment dat het zover is. Een spreekbeurt in groep 8 is uiteraard het echte werk. Op jouw leeftijd wil je het gewoon goed doen en je ontspannen voelen als je daar voor de klas staat of zit. Gelukkig heb jij het voordeel dat je op internet allerlei interessante onderwerpen kan vinden. Iedere goede spreekbeurt begint met het vinden van het juiste onderwerp. 

Hoe kun je je medeleerlingen boeien

Als jij tijdens een spreekbeurt een boeiend onderwerp hebt gekozen, kan het bijna niet meer misgaan. Een boeiend onderwerp hoeft geen moeilijk onderwerp te zijn of iets waar niemand ooit van gehoord had tot dusverre. Het gaat erom dat jij duidelijk maakt dat jij ook graag praat over het onderwerp en er veel van afweet. Dat kan op meerdere manieren.

Stel: jij bent gek op dieren en wilt daarover je spreekbeurt houden. Dat kan bijvoorbeeld over je eigen hamster. Het is dan wel van belang dat je heel veel leuke details verzamelt over dit huisdier. Het blijft natuurlijk wel een hamster en niet iedere medeleerling is daardoor geboeid. Kies je echter voor een dier dat wel de aandacht trekt, zoals een tijger of een boa-constrictor, dan moet je wel de moeite doen om er voldoende over te kunnen vertellen. Een paar leuke of griezelige details doen het altijd erg goed bij spreekbeurten. Bovendien ben je zo goed voorbereid op vragen in de klas.

De keuze van het onderwerp

Zoals hierboven staat vermeld voor dieren (een van de meest populaire onderwerpen in groep 8) kan je ook voor andere onderwerpen vaak meerdere richtingen kiezen. Hieronder staan voorbeelden.

1. Beroepen

In groep 8 beginnen de meeste leerlingen al eens na te denken wat ze later willen gaan doen. Geldt dat ook voor jou? Over de meeste beroepen zijn er leuke dingen te vertellen, zeker als het jou ook boeit. Je kan er echter ook voor kiezen om iemand in je familie te interviewen als deze een bijzonder beroep heeft. Uiteraard vind je op het internet ook van alles.

2. Eten en drinken

Met dit onderwerp kan je letterlijk dicht bij huis blijven en meer vertellen over een plaatselijke specialiteit of iets dat jij graag zelf eet. Kan je er een hapje van regelen voor de klasgenoten, dan zit je meestal wel goed. Maar wat dacht je van exotisch? Er zijn immers ook heel bijzondere of zelfs gevaarlijke gerechten die elders worden gegeten.

3. Geschiedenis

Hier heb je ook een ruime keuze. Wellicht heb jij iemand in de familie die iets bijzonders heeft gedaan of is overkomen. Maar je kan ook kiezen voor een persoon die jou erg aanspreekt. En wat dacht je van periodes waar er zich bijzondere dingen afspeelden zoals bij piraten of indianen. Ook hierbij moet je er voor zorgen dat je details weet die je toehoorders zullen verrassen.

Nog wat andere populaire onderwerpen op een rijtje:

  • Gezondheid
  • Landen en steden
  • Personen
  • Muziek
  • Sport
  • Organisaties
  • Geld