Normal_pesten

(Novum) - RTL mag beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt voor een aflevering van het programma Project P: Stop het Pesten niet uitzenden. Ook beelden waarbij leerlingen van het Einstein Lyceum in Hoogvliet met de heimelijk gemaakte opnames werden geconfronteerd, mogen niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald.

Als RTL de beelden wel uitzendt, moet het een dwangsom van 250 duizend euro betalen. De aflevering van het programma met de tot nu toe niet vertoonde beelden stond voor maandag gepland.

De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de leerlingen in deze zaak weegt volgens de rechtbank zwaarder dan het recht op van vrijheid van meningsuiting van RTL. De rechter liet hierbij met name meewegen dat een school een niet-openbare ruimte is. "De leerlingen en docenten mochten erop vertrouwen dat zij in een veilige (leer)omgeving waren en hoefden daar niet bedacht te zijn op het maken van opnames met een verborgen camera", oordeelt de rechtbank. Ook speelde mee dat RTL geen specifieke misstand op het Einstein College wilde blootleggen, maar aandacht wilde besteden aan pesten in het algemeen.

Over de confrontatie van leerlingen met de beelden oordeelde de rechter dat uit de vervormde beelden, waarbij ook stemmen onherkenbaar zijn gemaakt, redelijk eenvoudig de identiteit van de leerlingen is af te leiden. Ook zouden via social media toch snel aan het licht kunnen komen om wie het gaat.

De zaak was aangespannen door de directie van de school, een groep ouders en docenten. De school uit de Rotterdamse deelgemeente vond het maken van opnamen met een verborgen camera niet acceptabel 'binnen de veilige omgeving van een school'. De methode van RTL werkt volgens de school niet en zou schadelijk zijn voor zowel gepeste als pestende leerlingen.

Bij de confrontatie met programmamakers voelden leerlingen zich volgens de school bovendien agressief en onbehoorlijk behandeld. Met de gang naar de rechter zei de school ook de wens van ouders van leerlingen uit de klas te vertegenwoordigen.

RTL liet eerder weten de juridische stappen van de school te betreuren. "We staan volledig achter het programma", zei programmadirecteur bij RTL 5 Paul Cormont. Ook de producent stond achter het programma. In Project P: Stop het Pesten wordt volgens de zender niemand gestigmatiseerd. "Niet de school en niet de pesters. Pesten is namelijk een groepsproces en moet als dusdanig worden aangepakt."

De gepeste jongen was de afgelopen tijd volgens de school overigens veel afwezig vanwege het programma. Inmiddels zou hij aan het re-integreren zijn op school. De leerling gaat echter wel naar een andere school. Zijn vertrek staat volgens het Einstein Lyceum los van het programma. Hij zou het niveau niet aankunnen.