Normal_basisschool_kinderen_hoogeveen

De kwaliteit van het onderwijs op christelijke basisschool Het Kompas in Nieuwleusen is weer op goed niveau. Een jaar geleden kreeg de school nog de status 'zeer zwak' van de Onderwijsinspectie. Bij een nieuwe inspectie vlak voor de zomervakantie kwamen de controleurs tot de conclusie dat de school flinke verbeteringen heeft doorgevoerd. Het Kompas valt nu weer onder het basistoezicht. Dit meldt De Stentor.

De school kreeg de slechte beoordeling omdat de leerresultaten van de leerlingen volgens de inspectie onvoldoende waren. Op Het Kompas zitten relatief veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zogenoemde zorgleerlingen. Dat het gemiddelde leerniveau daardoor lager uitvalt, speelt voor de inspectie echter geen rol in het eindoordeel.

In een jaar tijd wist de school het onderwijs toch op vereist niveau te brengen. Het is uitzonderlijk dat dit zo snel is gelukt. Volgens zowel schooldirecteur Hetty Ruitenberg als een van de betrokken inspecteurs zegt dit ook iets over de vorige controle.

De school is verheugd dat het gelukt is om het toch wat negatieve imago op te vijzelen. “Het is tussen de oren gaan zitten om meer opbrengstgericht te werken en hoge doelen te stellen”, zegt Ruitenberg. De school weigert echter om creatieve vakken te versoberen ten behoeve van de cijfermatige resultaten. “We zijn een school die werkt met hoofd, hart en handen. Maar alleen het hoofd wordt door de overheid gemeten. Creativiteit en fantasie worden uit het onderwijs gemasseerd, maar dat zijn wel de skills die de komende jaren in het bedrijfsleven worden gevraagd”, aldus Ruitenberg.

© Nationale Onderwijsgids