Over welk onderwerp kan ik een spreekbeurt houden? Deel 2: van alles wat

Een spreekbeurt houden: voor de één hartstikke leuk en voor de ander een lastige opgave. Voor de klas spreken is al spannend, maar een leuk onderwerp verzinnen waar je medeleerlingen aandachtig naar luisteren is vaak het moeilijkst. De Nationale Onderwijsgids is in spreekbeurtpakketten gedoken en gaf vorige week al een aantal tips over  goede doelen. Nu volgt deel 2 met een flinke diversiteit aan onderwerpen. 

Tony Chocolonely

Wie houdt er niet van chocolade? Vooral die reep Caramel Zeezout van Tony Chocolonely is erg geliefd. Tony doet nog veel meer, ze zorgen namelijk voor slaafvrije chocolade. Deze spreekbeurt is dus niet alleen lekker, maar ook leerzaam. In het spreekbeurtpakket vind je onder andere een aflevering van Het Klokhuis over een cacaoboer in Ivoorkust, voor net dat beetje extra ondersteuning. Aan het einde je klasgenoten naar huis laten gaan met een chocolaatje maakt de spreekbeurt nog leuker.

Porsche

Houd je van mooie auto’s? Raak je daar ook nooit over uitgepraat en ben je toevallig een grote Porsche-fan? Dan is een spreekbeurt houden over dit automerk natuurlijk hartstikke leuk. In het spreekbeurtpakket van Porsche vind je alles over de geschiedenis én de toekomst van deze. Je vindt allerlei foto’s van verschillende wagens. Je klasgenootjes gaan met veel kennis over deze mooie wagens naar huis.

Wildlands

Ben je een fan van dierentuinen en wil je graag van alles vertellen over de dieren die daar leven? Dan heb je aan het spreekbeurtpakket van Wildlands een hele goeie. De dierentuin uit Emmen heeft allerlei informatie voor je verzameld over de dieren die ze in het park hebben. Dat zijn er meer dan 250, dus de verzorgers hebben een selectie gemaakt. Anders duurt je spreekbeurt uren.

Je spreekbeurt kan gaan over de dierentuin zelf (wist je dat deze vroeger middenin het centrum van Emmen zat?) of over jouw favoriete dieren. Denk daarbij aan de ijsberen, Aziatische olifanten, leeuwen of nijlpaarden. Alle informatie over deze imposante beesten is te vinden via de website.

Pieterburen

Wil jij je spreekbeurt houden over zeehonden en de zeehondenopvang in Pieterburen? Of vind je de plastic soep een beter onderwerp? Ook dan zit je op de website van Zeehondencentrum Pieterburen goed. Het centrum heeft hier twee verschillende spreekbeurtpakketten voor. Eentje gaat over, hoe kan het ook anders, zeehonden en de andere gaat over de plastic soep.

De informatieboekjes kan je via de website downloaden, maar als je ze graag voor je op tafel legt tijdens je spreekbeurt dan is dat ook mogelijk. De Zeehondenopvang stuurt ze graag naar je op, samen met andere geschikte materialen voor je spreekbeurt.  Denk daarbij aan een poster, een pakketje met daarin de materialen die verzorgers dragen als ze de zeehonden verzorgen, een zakje met microplastics en een zwerfie bingokaart om samen met de klas op zoek te gaan naar zwerfafval.

Politie

Ken je die slogan ‘Die pet past ons allemaal’? Dan hebben we het natuurlijk over de politiepet. En de politie helpt jou graag verder met je spreekbeurt. Bouchra en politievlogger Jan-Willem vertellen je alles wat jij nodig hebt om je spreekbeurt tot een succes te maken. Ze geven je zelfs tips voor het behalen van een tien.

Op de website van de politie vind je een heel uitgebreid spreekbeurtpakket. Je kan het zo gek niet bedenken, maar aan elke vraag is gedacht. Want wat zijn nou de basistaken van een politieagent? Welke kleding draagt een agent precies? En hoe ziet een werkdag eruit? Aan het einde van je spreekbeurt zou je nog een leuke quiz met je klasgenoten kunnen doen.

Dolfinarium

Zijn dolfijnen jouw lievelingsdieren? Dan heeft het Dolfinarium een spreekbeurtpakket voor jou over de Tuimelaar. Jij legt straks je klasgenoten uit hoe dolfijnen eten en slapen. En de klas weet vast nog niet dat dolfijnen ook met elkaar kunnen praten, net als mensen.

Het spreekbeurtpakket kan je downloaden op de website van het Dolfinarium. Maar je kan ook een echt dierenboek met allerlei informatie bestellen. Daarvoor moet je even een mailtje sturen en dan komt het dierenboek, na een kleine bijdrage, jouw kant op. Als je voor inspiratie liever de dieren in het echt ziet, dan ben je van harte welkom in het Dolfinarium zelf. En spreek vooral ook even een medewerker aan voor wat leuke quotes.

KNVB

Ben je gek op voetbal? En wil je graag jouw enthousiasme daarover delen met je klasgenoten? Dan zit je goed met het spreekbeurtpakket van de KNVB. Ze hebben er drie voor je klaarstaan. Dus praat jij het liefst over Oranje en het Nederlands Elftal, dan kom je met het spreekbeurtpakket van Oranje heel ver. Wil je het liever over de geschiedenis van voetbal hebben? Deze informatie vind je in het spreekbeurtpakket Voetbal & KNVB Maar ook over scheidsrechters en de VAR is een pakket beschikbaar. Genoeg om over te vertellen dus.

Donald Duck

Wie kent hem niet? De eend zonder broek, Donald Duck. Misschien heb jij al jaren een abonnement op het tijdschrift en wil je je klasgenoten ook laten kennismaken met Donald en zijn vrienden. Met het spreekbeurtpakket over Donald Duck vind je allerlei informatie over je geliefde oom Donald.

Je klasgenoten leren van jou alles over de eerste keer wanneer Donald in de bioscoop te zien was en over Walt Disney, hij heeft Donald bedacht. Natuurlijk kan je ook heel veel vertellen over het weekblad van Donald Duck. Aan het einde van je spreekbeurt is iedereen gek op die eend, wedden?

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Tony Chocoloneley, Porsche, Wildlands, Pieterburen, de politie, Dolfinarium, KNVB en Donald Duck