Week 25: Leraren ontslagen, islamitische middelbare school en korte shorts

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Leraren in Den Haag Zuidwest krijgen voorrang op een huurwoning

Leraren die aan het werk zijn op scholen in Den Haag Zuidwest kunnen voorrang krijgen op een huurwoning in Den Haag. Er zijn in totaal vijftien woningen hiervoor beschikbaar besteld door drie woningcorporaties. De proef duurt een jaar.

Dinsdag: Er komt nu ook een islamitische middelbare school in Amersfoort

Een islamitische basisschool in Amersfoort is er al, maar volgend jaar komt daar ook een middelbare school bij. Amersfoort is de vijfde stad in Nederland waar een islamitische middelbare school komt. Het Ministerie van Onderwijs heeft hiervoor het Focus College, van stichting Sison, toestemming gegeven.

Woensdag: Mbo'ers die werken in de techniek staan sterker dan hbo'ers en academici 

Het mbo biedt vaker dan het hbo of de universiteit een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit Studie & Werk 2023. Hiervoor vergeleken EW en SEO Economisch Onderzoek voor het eerst alle opleidingen. De resultaten zijn maandag 19 juni gepresenteerd in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. 

Donderdag: Geen korte shorts en andere blote zomerkleding meer op school in Heerlen

Leerlingen van het Grotius College uit Heerlen mogen geen blote buikshirts en diepe decolletés in shirtjes meer dragen, maar wel broeken, rokken en jurken met een gepaste lengte. De billen en bovenbenen van de leerlingen moeten daarbij bedekt blijven. Dat staat in de nieuwsbrief die de school deze week heeft uitgestuurd. 

Vrijdag: Basisscholen moeten leraren ontslaan nu coronasteun wordt teruggedraaid 

Basisscholen moeten onderwijspersoneel ontslaan, ook al komen zij leraren tekort. De overheid stopt namelijk met de tegemoetkoming voor scholen, waardoor het onderwijs niet meer hun medewerkers kan betalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk