Scholen maken geen gebruik meer van leerkrachten via uitzendbureaus

Scholen in Brabant maken steeds meer gebruik van zzp’ers of van leraren met een tijdelijk contract als ze op zoek zijn naar een invaller. Docenten inhuren met behulp van een uitzendbureau is vaak twee keer zo duur. Dat heeft de Algemene Rekenkamer uitgerekend. De middelbare scholen in de provincie Brabant zijn al een jaar gestopt met het inhuren van docenten die bij uitzendbureaus staan ingeschreven. Dat meldt Omroep Brabant.

Iedere schooldirecteur wil het allerliefste dat alle lessen gewoon doorgaan. Als een docent ziek is, met zwangerschapsverlof gaat of als hij of zij om een andere reden een lange tijd niet inzetbaar is moeten lessen gewoon doorgang vinden. Voor scholen is het vaak erg lastig om een vervanger te vinden. Scholen huren daarom hun invallers in via uitzendbureaus.

Misbruik gemaakt van het lerarentekort 

Er wordt misbruik gemaakt van het lerarentekort, zo zegt Martin van den Berg van het Christiaan Huygens College uit Eindhoven. “Want een invaller inhuren via een uitzendbureau is behoorlijk prijzig.”

Brief

De schoolbesturen uit Brabant besloten vorig jaar juni een brief te sturen naar de uitzendbureaus waar ze hun onderwijspersoneel vandaan halen. In de brief lieten ze weten dat ze stoppen met het huren van personeel via de bureaus.

Daardoor raken de uitzendbureaus geen uitzendkrachten meer kwijt aan de schoolbesturen. De schoolbesturen willen hiermee bereiken dat de uitzendbureaus gaan stoppen met het werven van personeel voor de publieke sector. Voor scholen zal het dan wellicht lastig worden om het rooster op te vullen, maar dat probleem nemen ze voor lief.

Leraren met elkaar uitwisselen 

De scholen lossen het nu op door leraren met elkaar uit te wisselen en door vooral verder te kijken via hun eigen netwerk.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk